Designing the businesses model for family farm

Document Type : Research Paper

Authors

1 PhD student of strategic management, Tarbiat Modares University, Tehran, Iran

2 Associate Professor, Department of Business Management, Faculty of Islamic Studies and Management, Imam Sadiq University, Tehran, Iran.

3 Associate Professor, Department of Industrial Management, Faculty of Islamic Studies and Management, Imam Sadiq University, Tehran, Iran.

Abstract

The main problem of this research is the lack of a model for designing and implementing agricultural family businesses in the country. However, the main goal is to design a model to include the main components of the family agricultural business and the relationships between them, and to show the logic of how the business works as a whole. In this research, first by studying the research literature, the conceptual framework of the research, which consists of components, the interface between them and their content, was obtained. Then, based on the interview protocol, semi-structured in-depth interviews were conducted with twelve experts in the agricultural business sector. In order to analyze the data, the theme analysis method was used and the results obtained were 1596 codes and 565 basic themes, 86 organizing themes and 13 inclusive themes. As a result, the business model of the agricultural sector was designed with 12 components of customers, value proposition, revenue flow, channels, relationship with customers, cost structure, key activities, key resources, human capital architecture, financial capital architecture, key partnerships and strategic business management.

Keywords

Main Subjects

  1. اُستروالدر، الکساندر و پیگنیور، ایو (1398). خلق مدل کسب‌وکار. (مترجمان، غلامرضا توکلی، بابک وطن‌دوست، حسام‌الدین سارقی و بهامین توفیقی). تهران: انتشارات آریانا قلم (نشر اثر اصلی 2010).

    بهادری قزلجه، مختار (1397). شناسایی راهبردهای بهبود پایداری نظام بهره‌برداری زراعی خانوادگی کوچک ـ مقیاس استان همدان. (رساله دکتری تخصصی). دانشگاه تبریز. تبریز. ایران.

    پاپ زن، عبدالحمید و گراوندی، شهپر (1393). تحلیلی بر آسیب‌پذیری نظام بهره‌برداری خانوادگی روستایی در استان کرمانشاه؛ مطالعه موردی: گندمکاران. راهبردهای توسعه روستایی. 1 (3). 79-94.

    خاشعی، محمدرضا (1402). طراحی چارچوب کسب‌وکارهای خانوادگی بخش کشاورزی. (پایان‌نامه کارشناسی ارشد). دانشگاه امام صادق علیه‌السلام. تهران. ایران.

    رضااصغری، سعید؛ ایراجیان، غلامحسین؛ سالار، محمد و حجازی­فر، مجید (1395). توسعه مزارع خانوادگی چندمحصولی در حوزه دامپروری در اقلیم های خشک و نیمه‌خشک. دومین کنگره سراسری در مسیر توسعه علوم کشاورزی و منابع طبیعی. گرگان.

    شرفی، لیلا (1399). طراحی مدل پایداری کسب‌وکارهای کوچک و متوسط کشاورزی در استان کرمانشاه. (رساله دکتری تخصصی). دانشگاه زنجان. زنجان. ایران.

    شفعتی، معصومه (1397). شناخت شاخص‌ها و بیانگرهای اجتماعی نظام بهره‌برداری خانوادگی پایدار و ارزیابی امکان احیای آن. (رساله دکتری تخصصی). دانشگاه تهران. تهران. ایران.

    شیخ‌زاده، محمد و بنی‌اسد، رضا (1400). تحلیل مضمون: مفاهیم، رویکردها و کاربردها. تهران: انتشارات لوگوس.

    طالب، مهدی؛ زاهدی مازندرانی، محمدجواد و شفعتی، معصومه (1398). جایگاه انواع سرمایه در پایداری نسلی نظام بهره‌برداری خانوادگی. فصلنامه مطالعات و تحقیقات اجتماعی در ایران. 8 (2). 223-255.

    عابدی سروستانی، احمد (1393). کارکردهای اجتماعی مزرعه‌های خانوادگی در فرآیند توسعه پایدار روستایی: سنجش گرایش کارشناسان کشاورزی استان گلستان. راهبردهای توسعه روستایی. 1 (3). 95-109.

    عباسی‌زاده قنواتی، محمدصادق (1390). سنجش میزان پایداری نظام بهره‌برداری خانوادگی و تعیین عوامل بازدارنده و پیش‌برنده آن در روستای خانم‌آباد شهرستان کرمانشاه. (پایان‌نامه کارشناسی ارشد). دانشگاه رازی. کرمانشاه. ایران.

    فرهادی، مرتضی (1391). فرهنگ یاریگری در ایران: درآمدی به مردم‌شناسی و جامعه‌شناسی تعاون: یاریگری سنتی در آبیاری و کشتکاری. جلد یک. تهران: مرکز نشر دانشگاهی.

    قلی‌پور دمیه، محمدصادق؛ عابدی سروستانی، احمد و جولایی، رامتین (1394). کارآیی بازاریابی محصولات کشاورزی مزارع خانوادگی و راهکارهای ارتقاء آن به منظور دستیابی به توسعه پایدار روستایی. سومین همایش سراسری کشاورزی و منابع طبیعی پایدار. تهران.

    کمالی، محمدعلی (1394). تحلیل اثرات کار خانوادگی زعفران‌کاران بر پایداری مناطق روستایی شهرستان قاین. (پایان‌نامه کارشناسی ارشد). دانشگاه زابل. سیستان و بلوچستان. ایران.

    یارکرمی، خداداد (1390). بررسی و مقایسه نظام‌های بهره‌برداری خانوادگی و تعاونی‌های تولید. (پایان‌نامه کارشناسی ارشد). دانشگاه محقق اردبیلی. اردبیل. ایران.

    Aguiar, L. D. C., DelGrossi, M. E., & Thomé¹, K. M. (2018). Short food supply chain: characteristics of a family farm. Ciência Rural. 48. e20170775.‏

    Ayaz, M., & Mughal, M. (2024). Farm Size and Productivity: The Role of Family Labor. Economic Development and Cultural Change. 72 (2).  959-995.

    Bélières, J. F., Bonnal, P., Bosc, P. M., Losch, B., Marzin, J., & Sourisseau, J. M. (2015). Family farming around the world: Definitions, contribution and public policies. (No. hal-03050393).‏

    Bélières, J.-F., P.-M. Bosc, G. Faure, S. Fournier and B. Losch (2002). What Future for West Africa's Family Farms in a World Market Economy? Drylands Programmeme Issue Paper 113. London: International Institute for Environment and Development (IIED).

    Bellman, R., Clark, C. E., Malcolm, D. G., Craft, C. J., & Ricciardi, F. M. (1957). On the construction of a multi-stage, multi-person business game. Operations Research. 5 (4). 469-503.‏

    Calus, M., & Huylenbroeck, G. V. (2010). The persistence of family farming: A review of explanatory socio-economic and historical factors. Journal of Comparative Family Studies. 41 (5). 639-660.‏

    Chen, Z., Meng, Q., Yan, K., & Xu, R. (2022). The analysis of family farm efficiency and its influencing factors: Evidence from rural China. Land. 11 (4). 487.‏

    Darnhofer, I. (2010). Strategies of family farms to strengthen their resilience. Environmental policy and governance. 20 (4). 212-222.‏

    Di Domenico, M., & Miller, G. (2012). Farming and tourism enterprise: Experiential authenticity in the diversification of independent small-scale family farming. Tourism Management. 33 (2). 285-294.‏

    Dogliotti, S., García, M. C., Peluffo, S., Dieste, J. P., Pedemonte, A. J., Bacigalupe, G. F., ... & Rossing, W. A. H. (2014). Co-innovation of family farm systems: A systems approach to sustainable agriculture. Agricultural Systems. 126 (1). 76-86.

    Egorov, V., Shavina, E., & Inshakov, A. (2019). Family farm as an organization form of the agricultural industry in the concept of sourcing and purchasing management. International Journal of Supply Chain Management. 8 (4). 589-595.‏

    FAO. (2021). Small family farmers produce a third of the world’s food. https://www.fao.org/news/story/en/item/1395127/icode/.

    Galli, F., Grando, S., Adamsone-Fiskovica, A., Bjørkhaug, H., Czekaj, M., Duckett, D. G., ... & Brunori, G. (2020). How do small farms contribute to food and nutrition security? Linking European small farms, strategies and outcomes in territorial food systems. Global Food Security. 26 (5). 100427.‏

    Garner, E., & de la O Campos, A. P. (2014). Identifying the family farm. An informal discussion of the concepts and definitions.

    Home business, (2023). https://en.wikipedia.org/wiki/Home_business.

    Introducing the UN Decade of Family Farming, https://www.fao.org/family-farming-decade/home/en/.

    Johnson, O. R. (1944). The Family Farm. Journal of Farm Economics. 26 (3). 529-548.

    Lapov, L. (2020). Usage of digital marketing in family farm and small businesses in Croatia (Doctoral dissertation, University of Zagreb. Faculty of Economics and Business. Department of International Economics).‏

    Liang, L., Lin, S., & Zhang, Z. (2015). Effect of the family life cycle on the family farm scale in Southern China. Agricultural Economics. 61 (9). 429-440.‏

    Lowder, S. K., Sánchez, M. V., & Bertini, R. (2021). Which farms feed the world and has farmland become more concentrated?. World Development. 142 (1). 105455.‏

    1. Glover, J. (2013). Capital usage in family farm businesses. Journal of Family Business Management. 3 (2). 136-162.‏

    Maini, E., De Rosa, M., & Vecchio, Y. (2021). The role of education in the transition towards sustainable agriculture: A family farm learning perspective. Sustainability. 13 (14). 8099.‏

    Micu, M. M., Dumitru, E. A., Vintu, C. R., Tudor, V. C., & Fintineru, G. (2022). Models underlying the success development of family farms in Romania. Sustainability. 14 (4). 2443.‏

    Osterwalder, A., Pigneur, Y., & Tucci, C. L. (2005). Clarifying business models: Origins, present, and future of the concept. Communications of the association for Information Systems. 16 (1). 1.‏

    Paskewitz, E. A., & Beck, S. J. (2017). When work and family merge: Understanding intragroup conflict experiences in family farm businesses. Journal of Family Communication. 17 (4). 386-400.‏

    Reza Asghari, Saeed. Irajian. Gholamhossein, Salar. Mohammad and Hejazi Far, Majid. (2015). development of multi-crop family farms in the field of animal husbandry in arid and semi-arid climates. the second national congress on the development of agricultural sciences and natural resources. Ghorgan.

    Shen, M., & Shen, J. (2018). Evaluating the cooperative and family farm programs in China: A rural governance perspective. Land Use Policy. 79 (1). 240-250.‏

    Suess-Reyes, J., & Fuetsch, E. (2016). The future of family farming: A literature review on innovative, sustainable and succession-oriented strategies. Journal of rural studies. 47 (Part A). 117-140.‏

    Thomas, G. (2021). How to do your case study. How to do your case study. 1-320.‏

    Whitt, C., Miller, N., & Oliver, R. (2022). America’s Farms and Ranches at a Glance: 2022 Edition. Amber Waves: The Economics of Food, Farming, Natural Resources, and Rural America. 2022(Economic Information Bulletin Number (EIB-247)).‏

    Yu, L., Zhao, D., Xue, Z., & Gao, Y. (2020). Research on the use of digital finance and the adoption of green control techniques by family farms in China. Technology in Society. 62 (1). 101323.1994.

  • Receive Date: 07 March 2024
  • Revise Date: 28 June 2024
  • Accept Date: 21 July 2024