نوع مقاله : مقاله علمی-پژوهشی
نویسندگان
دانشجوی دکتری مدیریت دولتی گرایش تصمیمگیری و خطمشیگذاری عمومی و پژوهشگر مرکز رشد، دانشگاه امام صادق علیهالسلام
چکیده
بدلیل گستردگی عرصه تعلیم و تربیت، هرگونه تغییر و تحول در آموزش و پرروش دارای پیامدهای مستقیم در عرصه اجتماعی است. از این جهت، فهم تغییر مداخلهها و خطمشیهای عمومی در این حوزه از اهمیت زیادی برخوردار است. یکی از خطمشیهای مهم در این عرصه را میتوان قانون «تأسیس و اداره مدارس و مراکز آموزشی و پرورشی غیردولتی» دانست که با اهداف مختلفی چون مشارکت مردم، رقابت بین مدارس و رفع مشکلات مالی به تصویب رسیده است.
هدف پژوهش حاضر تبیین این تغییر خطمشی با استفاده از نظریه جریانات چندگانه کینگدون است. بدین منظور، این مدل بهعنوان یکی از چارچوبهای نظری فرآیند تغییر خطمشی مدنظر بوده و عناصر- جریان مسئله(Problem Stream)، جریان سیاست(Politics Stream) و جریان خطمشی(Policy Stream)- و مفروضات اصلی آن با نگاهی تطبیقی در قانون «تأسیس و اداره مدارس و مراکز آموزشی و پرورشی غیردولتی» مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته است.
ازاینرو، روش مطالعه موردی(Case Study) بعنوان یکی از رویکردهای تحقیق کیفی، محور پژوهش قرار گرفت و در جمعآوری دادهها از مطالعات کتابخانهای و بررسی اسناد، مصاحبهها و گزارشات مختلف پیرامون این قانون استفاده شده است.
نتایج حاصل از این تحلیل نشانگر آن است که همزمانی و تقاطع سه جریان فوق با مصادیقی چون مشکل بودجه و تأمین مالی در سطح آموزش و پرورش(جریان مسئله)، رویکار آمدن دولت جدید، ایدئولوژی بازارمحور و تمایل به خصوصیسازی(جریان سیاست)، ارتقای سطح آموزشی و معیشتی در عرصه تعلیم و تربیت(جریان خطمشی) و با محوریت سازمان مدارس غیردولتی و توسعه مشارکتهای مردمی، بعنوان کارآفرین خطمشی، توانسته است قانون فوق را با اتخاذ راهبردهایی متنوع به تصویب برساند.
کلیدواژهها
موضوعات
10. خاضعی، فریبا (1389)، «مدارس غیردولتی، نمادی از مشارکت مردمی»، هفتهنامه برنامه، سال هشتم، شماره 370.
11. رستمینسب، عباسعلی (1384)، «مبانی تاریخی خصوصیسازی مدارس و مراکز آموزش عالی در ایران قبل و بعد از اسلام»، نامه علومانسانی، سال پنجم، شماره 12.
13. ناظمی، حامد و دیگران (1395)، اظهارنظر کارشناسی درباره «لایحه تأسیس و اداره مدارس و مراکز آموزشی و پرورشی غیردولتی» ، مرکز پژوهشهای مجلس، مطالعات حقوقی.
مجموعه اسناد و قوانین
14. معاونت قوانین مجلس شورای اسلامی (1394)،گزارش سوابق لایحه «تأسیس و اداره مدارس و مراکز آموزشی و پرورشی غیردولتی»، دوره نهم، سال چهارم.
15. پژوهشکده شورای نگهبان (1395)، اظهارنظر مجمع مشورتی حقوقی در باب لایحه «تأسیس و اداره مدارس و مراکز آموزشی و پرورشی غیردولتی».
16. قانون تأسیس و اداره مدارس مراکز آموزشی و پرورشی غیردولتی، مصوب سال 1387 و 1395، متن لایحه تأسیس و اداره مدارس مراکز آموزشی و پرورشی غیردولتی؛ 1394، سازمان مدارس غیردولتی و توسعه مشارکتهای مردمی.
17. لایحه برنامه ششم توسعه جمهوری اسلامی ایران (1394)، معاونت برنامهریزی و راهبردی ریاست جمهوری.
18. سند تحول بنیادین آموزشوپرورش (1390)، دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی.